Öko
www.oko.hu
Keresési találatok: www.okohazak.hu
 
Európa első öko városnegyede
Öko adatbázis
Környezetvédelem luxussal
A világ első öko-fényreklámja New York-ban
Mit tehet a nyaraló, ha környezettudatos?
Öko-építészet felsőfokon
Tedd egészségessé az otthonodat!
 
Öko
Európa első öko városnegyede

Futurisztikus épületek, hatalmas üvegfelületek, napelemek, szélkerekek, mesterséges tavak valamint zöld, zöld és zöld – ez jellemzi nagyjából Svédország egyik mintaprojektjét. Malmö egykori kikötőjét, Európában elsőként, öko városnegyeddé alakították.

Úgy tűnik, hogy Svédország talán még Németországnál is előrébb jár, ha a környezettudatos gondolkodást vizsgáljuk: a közelmúltban a svéd kormány bejelentette, hogy legkésőbb 2020-ra az ország teljes mértékben függetlenedni akar a világ kőolajtermelésétől, energiaigényének 100 százalékát megújuló vagy bioenergiából kívánja pótolni – atomenergia szóba sem jöhet. Van azonban a svédeknek egy másik elképzelésük is, amely immár régebb óta napirenden van, és amelynek megvalósulása immár végső stádiumába érkezett: Európában elsőként építettek fel egy öko városrészt.

Lepusztult ipari területből ökováros

A projekt közel tíz éve kezdődött, 2001-ben pedig beköltözhettek az első lakók Svédország harmadik legnépesebb városa, a 270 ezer lakosú Malmö Västra Hamnen elnevezésű negyedébe. Pedig a városrész a kilencvenes évek közepén még maga volt a lepusztultság: egy hatalmas elhagyatott ipari terület szerelőcsarnokokkal, nehézipari komplexumokkal és egy kísérteties kikötővel, amelyben szellemhajók parkoltak. Malmö, a nehézipar egykori fellegvára azonban lassan elmozdult a holtpontról, amelyet az iparág lassú visszaszorulása okozott.

Várostervezők hada dolgozott azon, mit is lehetne kezdeni a lepusztult területtel. Mivel a „nyugati kikötő” (ezt jelenti a Västra Hamnen) a városközponthoz igen közel esik, természetesen olyan negyed kialakítása mellett döntöttek, amelyben jól megférnek egymás mellett a lakóházak és az irodák. Mindebből persze nem következett, hogy a tervezőknek a jövő nemzedékeire gondolva egy ökovárost kellene kialakítaniuk, ehhez az átlagosnál nagyobb érzékenység is kellett a környezeti problémák iránt. Az eredmény mindenesetre sokakat meglepett, kevesen gondolták korábban, hogy egy ökováros nemcsak praktikus és környezetkímélő, hanem igazán modern, divatos és kényelmes is lehet.

Trendi és környezettudatos

A projekt vezetői meg voltak győződve róla, hogy összeegyeztethető a kényelem és a szépség iránti vágy a környezettudatos gondolkodással. A legjobb példa erre a lakások légkondicionálása, amelyet ugyanúgy geotermikus forrásokból oldottak meg, mint ahogy a lakóterek és irodák fűtését is. A szépség iránt fogékony lakókat a hangulatos szűk utcák, a színes és kreatív megoldásokat felsorakoztató lakóházak sora fogadja – mindez persze szigorúan a hagyománytisztelet jegyében, hiszen a városnegyedet a középkori város mintájára tervezték újra.

A hagyomány itt tényleg összeér a jövővel. Az épületek elhelyezése megóvja a városnegyed belső részét az erős széllökésektől, ráadásul széles utcákra amúgy sincs szükség, mivel az itt lakók számára minden elérhető biciklivel: az óvodától az iskoláig, a bevásárlóközponttól az irodaházak nyújtotta munkalehetőségekig. Az itt lakóknak autóra igazából csak hétvégén van szükségük, amikor messzebbre mozdulnak ki. Lakóházanként átlagosan 0,7 garázs jut, ám sokak szerint autóra egyáltalán nincs szükség: a bioüzemanyaggal működő buszok olyan jól szervezettek, hogy bárhova pillanatok alatt el lehet jutni.

Önellátó városrész

Malmö új városrészének azonban a legfontosabb jellemzője, hogy energiaellátását teljes mértékben helyben oldották meg. Egy 2 megawatt teljesítményű szélturbina biztosítja a közel ezer lakás elektromos árammal történő ellátását. A tervezők a végső kiépülést követően legalább 10 ezer lakás ellátást vélik megvalósíthatónak a turbinával. A melegvízellátás jelentős részét a napelemek biztosítják, a fűtést pedig a föld mélyéről érkező geotermikus hő biztosítja. A lakások energiaigénye egyébként igen alacsony: a számítások szerint évente mintegy 105 kWh/m2 energiára van szükségük, amiben már benne van a nyári légkondicionálás is, amelyet szintén a földből érkező hidegvíz old meg.

Szelektív hulladékgyűjtés, a csapadékvíz megfelelő elvezetése és újrahasznosítása, a zöldterületek maximalizálása, valamint a lakások ablakainak megfelelő elhelyezése szintén fontos szempont volt a városnegyed tervezésekor. Talán meglepő, hogy a negyed alól legalább másfél méter mélységben teljesen kicserélték a földet is, amelynek révén a parkok fái és növényei teljes mértékben tiszta földből táplálkozhatnak. Ezen túlmenően előírás volt, hogy a lakóházaknak legalább 10 ún. „zöld pontot” ki kell alakítaniuk: legyen az madárfészek, virágoskert vagy épp zöldségeskert.


Forrás: www.geographic.hu


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére

Elektroker
Háztartási elektronika, konyhai és kerti berendezés
www.elektroker.hu
Reptéri transzfer
Reptéri transzfer foglalás egyszerűen
www.repteritranszfer.hu
Asszertív kommunikáció
Asszertív kommunikációs tréning
wwww.asszertiv.hu
hirdetés
Esélyek Háza
NLP képzés
Berolina
Lakásfelújítás
Öko - www.oko.hu © 2012
Factory

Utángyártott toner | Panellakás felújítása | Befogadás | Neuro-lingvisztikus | Angol nyelvtan | Céges csapatépítés | Céges coaching | Terápia | Drm | Környezetvédelem

Ipari oldal | Reptéri transzfer Pécs | Relaxációs Egyesület | Rent a car Palermo | Rent a car Playa de las Americas | Angol nyelvű színjátszás | Háztartási kisgépek