Öko
www.oko.hu
Keresési találatok: www.okohazak.hu
 
Európa első öko városnegyede
Öko adatbázis
Környezetvédelem luxussal
A világ első öko-fényreklámja New York-ban
Mit tehet a nyaraló, ha környezettudatos?
Öko-építészet felsőfokon
Tedd egészségessé az otthonodat!
 
Öko
Tedd egészségessé az otthonodat!

Környezetkímélő, energiatakarékos, egészséges, bio, öko - a 21. század szavai, a csapból is ezek folynak. Mi arra voltunk kíváncsiak, milyen nehéz beállni a környezetvédők sorbába, megvalósíthatók-e a zöld elvek, vagy csupán hangzatos reklámszlogenek áldozatai vagyunk, ha vadiúj fejlesztésű öko-termékeket vásárolunk. Az alábbi tíz tipp között találhatnak egyszerűen megvalósíthatót, olcsót, drágát, de egy közös bennük: egészségesebbé tehetjük velük otthonunkat és ezáltal magunkat is.

Bőséges fény
A délre néző ablakokon beáramlik a természetes fény, a nap ereje télen is melegebben tartja a szobát.

Levegőkeringetés
A lakáson belüli levegő minősége alapvető eleme az egészséges otthonnak. Hogy tisztán tartsuk a levegőt, olyan tisztítószereket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak káros kémiai anyagokat. Ügyeljünk rá, hogy festményeink és fából készült bútoraink "természetesek" legyenek, olyan darabokat ne vásároljunk, amelyeket ártalmas szerekkel kezeltek. Tartalmazzanak a lehető legkevesebb olyan szerves anyagot, melyek folyamatos párolgásukkal szennyezik a levegőt.
Használjuk energiatakarékos izzót!
Hőszigetelés
Sokszor előforduló probléma, hogy a házból, lakásból kiszökik a levegő. A lyukak és hasadékok a falban, a tető, az alapozás, az ajtók, az ablakok télen ki-, nyáron pedig beengedik a meleget. Egy megfelelően felépített ház, a tökéletes szigetelés, a jól záródó ablakok jelentik a megoldást. A szakemberek szerint egy optimálisan működő házban 10-25%-kal kisebb lehet a számla, ami jelentős összeg, főleg ha arra gondolunk, hogy az energiaárak a következő években valószínűleg csak tovább nőnek.
Az ajtóban vár a természet
Egy hívogató belső udvar csodákra képes! Nyáron hasznos, ha mozgatható ponyvatetővel, napernyővel, egy közel ültetett lombos fával kialakítunk egy kis árnyékos részt.

Vízmegőrzés
A vízvezeték-rendszer helyes beszerelése megkímél minket attól, hogy a pénzünk - szó szerint - elfolyjon. A víztakarékos vécétartályok kb. 3,5 liter vizet használnak egy öblítésnél, de sok változatnál lehetőség van a választásra, hogy kevesebb, vagy több vizet szeretnénk-e lehúzni. Egy régi modellnél közel 20 liter is elfolyhatott. Léteznek ma már takarékos zuhanyrózsák is, ezek percenként kb. 7,5 liter vizet engednek át, és közben úgy porlasztanak, hogy ugyanolyan hatékonysággal működjenek, mint régi társaik (ezek kb. 25 litert fogyasztottak). A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek, ezek kb. 3,7 litert eresztenek át percenként.
Parkosítás
Télikertek, mesterséges tavacskák, madárfürdetők és patakok jót tesznek a környezetnek, az állatoknak, nem utolsó sorban pedig nyugtatóan, pihentetően hatnak ránk. A környezetbe jól beilleszkedő és szárazságtűrő növények kevesebb figyelmet és vizet igénylenek.

Energiatakarékos eszközök
Vásároljunk energia- és víztakarékos készülékeket! Nem csak kevesebb lesz így az energiaszámla, de a környezetnek is jót teszünk.
Megújuló energia
A napsugárzás, a szél, a víz és a geotermia mind-mind megújuló energia. Bár a napelemek és a szélerőművek telepítése mesés cél, talán nem azonnal megvalósítható. A fejlettebb országokban létezik egy nagyszerű azonnali megoldás: a helyi szolgáltatótól lehet olyan energiát vásárolni, ami a természeti erőket használja ennek generálásra. Sok helyen ez nem is sokkal drágább, mint a hagyományos energia. Hazánkban egyelőre nagy fába vágja a fejszéjét, aki ezzel próbálkozik. A napelemek egyre elterjedtebbek, nagy előnyük, hogy felszerelés után tulajdonképpen költségmentesen termelnek hőt. Hátrányuk, hogy a mi éghajlatunkon kevés a napsütéses órák száma ahhoz, hogy igazán hatékonyan működhessenek. Családi házaknál azonban körülbelül tíz év alatt megtérül a befektetett pénz.
Elhelyezkedés
Ha otthonunk közel van egy bevásárló és egy rekreációs központhoz, esetleg a munkahelyünkhöz is, akkor kevésbé függünk az autótól. Ha kedvünk tartja, járhatunk kerékpárral, esetleg gyalog, ami nem csak környezetkímélő, de egészséges is.Forrás: www.eletforma.hu


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére

Műszaki cikkek webáruház
Háztartási elektronika, konyhai és kerti berendezés
www.elektroker.hu
Repülőtéri transzfer
Reptéri transzfer foglalás egyszerűen
www.repteritranszfer.hu
Asszertív kommunikáció
Asszertív kommunikációs tréning
wwww.asszertiv.hu
hirdetés
Esélyek Háza
NLP képzés
Berolina
Lakásfelújítás
Öko - www.oko.hu © 2012
Factory

Utángyártott toner | Panellakás felújítása | Befogadás | Neuro-lingvisztikus | Angol nyelvtan | Céges csapatépítés | Céges coaching | Terápia | Drm | Környezetvédelem

Ipari oldal | Reptéri transzfer Pécs | Relaxációs Egyesület | Rent a car Palermo | Rent a car Playa de las Americas | Angol nyelvű színjátszás | Háztartási kisgépek